
Fazlasıyla ağır yükleri kaldırmaya, taşımaya ve yerleştirmeye yarayan ekipmanlar vinç olarak adlandırılmaktadır. Vinçler genel olarak inşaatlarda sıklıkla kullanılan ekipmanlar arasında yer almaktadır.
Vinçler genellikle büyük çelik yapılarla desteklenir ve bir veya birden fazla halat, kablo veya zincir kullanarak yükü kaldırır. Vinçlerin farklı tipleri bulunmaktadır. Örneğin mobil vinçler, köprü vinçleri, portal vinçleri, paletli vinçler, gemi vinçleri ve kule vinçleri gibi birçok farklı isimde vinç vardır.
Vinçlerin işlevleri arasında ağır yükleri kaldırmak, yerleştirmek veya taşımak; inşaat işlerinde malzemeleri taşımak; gemi, liman ve depolarda yükleri boşaltmak veya yüklemek; madencilikte, ağır malzemeleri kaldırmak; ve yangın söndürme işlemlerinde, yangın yerinde malzemeleri taşımak gibi birçok kullanım alanı bulunmaktadır.
Normal bir insan gücünün kaldırmaya ya da hareket ettirmeye yetmeyeceği ağırlıktaki taş, moloz parçalarını vinç sayesinde kolaylıkla kaldırıp taşımak mümkün hale gelmektedir. Ancak bazı durumlarda vinçlerde hasar oluşabilmekte ve vinç tamiri gerekebilmektedir.

Vinç Servisi
Tıpkı daha küçük araçlarda olduğu gibi vinçler içinde zaman zaman vinç bakımı gerekmektedir. Oldukça fazla faydası bulunan bu tip aletlerin de periyodik bakımlarının yapılması uzun süreli kullanım olanağı sunması nedeni ile oldukça büyük öneme sahiptir.
Vinç bakım uygulamaları için doğru seçilmiş bir vinç servisi kullanılmalıdır. Genel olarak inşaat şirketlerinin kullandıkları vinç gibi ekipmanlarının bakım ve onarım işlemleri için anlaşmış oldukları bir vinç servisi bulunmaktadır.
Vinçler oldukça pahalı araçlar olduğundan periyodik bakım masrafları da yüksek olabilmektedir. Ancak bu sebeple aksatılan periyodik bakım işlemleri sonucu firmaya çok daha büyük sıkıntılar çıkabilmektedir.
Vinç Arıza Tespiti
Vinçler oldukça karmaşık makinelerdir ve arızaları çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Vinç arıza tespiti konusunda tam olarak ne olduğunu anlamak için öncelikle hangi tür vinç olduğunu ve arızanın vincin hangi bölümünden kaynaklandığını belirlemek önemli bir nokta olmaktadır.
Ayrıca vinçler güvenlikle ilgili olduğu için arızanın tam olarak tespit edilmesi için profesyonel bir vinç teknisyeninden yardım alınması vinç arızası için doğru tespitin yapılması ve bu tespite göre bir vinç tamiri planı oluşturulmasına olanak sağlamaktadır.
Ancak genel olarak, vinçlerde sık görülen arızalar şunları içerebilir:
- Elektrik arızaları: Bu tür arızalar, vinçlerin elektrikli bileşenlerinde meydana gelir. Bu nedenle, vinçteki kabloların, sigortaların ve diğer elektrikli bileşenlerin kontrol edilmesi gerekebilir.
- Hidrolik arızalar: Hidrolik vinçlerde, hidrolik sistemdeki pompa, valf veya borularda arıza olabilir. Bu tür arızalar genellikle vinçin kaldırma kapasitesinde düşüşe neden olur.
- Mekanik arızalar: Mekanik vinçlerde, çarkların, zincirlerin veya dişlilerin aşınması veya kırılması gibi mekanik problemler ortaya çıkabilir.
Bu tür arızaların tespiti ve onarımı, vinç teknisyenlerinin uzmanlık alanına girer. Dolayısıyla, vinçte bir arıza oluştuğunda, bir uzmanın arıza tespiti ve onarımını yapması en iyisidir. Örneğin, vinçteki elektrik bağlantıları ile ilgili bir sorun meydana gelmiş ise, bu alanın tamir ve onarım işlemleri vinç elektrikçisi tarafından yapılmalıdır.
Vinç Onarımı
Vinçler oldukça büyük ve karmaşık makineler olduğu için vinç tamir ve onarım işlemleri de oldukça detaylı ve uzmanlık gerektiren işlemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Vinçlerde oluşabilecek arızaların tespiti, tamir, onarım ve bakımı genellikle alanında deneyime sahip bir vinç teknisyeni tarafından yapılması gereken uygulamalar olarak görülmektedir.
Vinçlerde oluşabilecek sorunların çözümünde takip edilmesi gereken vinç onarımı adımları ise şu şekilde olmaktadır; arızanın tespiti, onarımın planlanması, parça değişimi ya da tamir, test ve deneme.
Bu adımlar içerisinde en büyük öneme sahip olan adım arızanın tespiti olarak öne çıkmaktadır. Çünkü vinçler oldukça büyük ekipmanlar olduğundan nerede arıza meydana geldiğini iyi tespit etmek önem taşımaktadır.
Doğru arıza tespiti yapılmadan başlanan vinç onarımı işlemleri başka sorunlara da yol açabilmektedir. Bu sorunlar arasında en önemlisi aslında sağlam olan bir mekanizmanın bozuk sanılarak kurcalanmasıdır.
Arıza tespitinin doğru yapılmaması vinç sahibi kişiye ya da firmaya büyük bir mali yük getirmekte ve onarım masraflarının artmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple vinç ile ilgili bir sorunla karşılaşıldığında mutlaka alanında uzman bir kişinin arıza tespiti yapması gerekmektedir.
Vinç onarımı, vinçteki sorunun doğasına bağlı olarak farklı zaman aralıklarında yapılabilir. Ancak genellikle periyodik olarak yapılması önerilir. Bu sayede, olası sorunlar erken aşamada tespit edilir ve daha büyük hasarların önlenmesi sağlanır.